Győri Péter polgármesterjelölt

Józsefvárosi civilek (a Közöd és más, a közélet iránt elkötelezett kerületi szervezetek, polgárok) Győri Pétert (önéletrajz) kérték fel, hogy induljon a július 8-i polgármester-választáson. A jelöltet a kerületi pártok is támogatják, indulását május 14-én sajtótájékoztatón jelentette be.

*

Győri Péter civil polgármesterjelölt bemutatkozó beszédének (május 14., 11 óra, sajtótájékoztató) szerkesztetlen írott változata

Üdvözlöm a megjelenteket!

1) A józsefvárosi pártok (6), a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a DK, az LMP, a Liberálisok valamint a Szolidaritás mozgalom külön-külön és közösen is úgy döntöttek, hogy a július 8-i időközi polgármester-választáson a helyi civilek jelöltjét támogatják, akik erre a majdani polgármesteri feladatra engem kértek fel.

2) Ez a döntés elsősorban Józsefváros fejlődését, jövőjét kívánja szolgálni, de nyilvánvalóan önmagán túlmutató jelentősége is van annak, hogy egy független szakemberbe helyezik mindannyian a bizalmukat. Elegük van a fidesz-túlhatalomból, elegünk van a fidesz-arroganciából.

3) Az április 8-i országgyűlési választások megmutatták, hogy a többség a mi oldalunkon áll, különösen így van ez Budapesten. Józsefvárosban is ahol a demokratikus pártok összefogtak (a Palota negyedben), ott érvényesült a többségben lévő ellenzéki választók akarata.

4) Én most azért vagyok itt, azért vállaltam el ezt a polgármester-jelöltséget, hogy az időközi választáson is, majd 2019-ben is érvényesülhessen a polgárok többségének az akarata. (Ehhez persze arra van szükség, hogy a közös cél érdekében a civil szervezetek és a pártok támogatása ne lankadjon, s július 8-án vasárnap a változtatni szándékozó választók elmenjenek szavazni.)

5) Most (végre) a józsefvárosiakon a sor, rajtunk a sor, hogy megmutassuk Budapestnek, az egész országnak, hogy ha egymással összefogunk, ha közösen támogatjuk a változást, egymás jó szándékú törekvéseit, akkor lehetséges megtörni az egypárti/állampárti túlhatalmat.

6) Igen, én büszke vagyok arra, hogy eddig is Budapest polgárait szolgálhattam, amikor arra nagy szükség volt, sokat tehettem a rendszerváltás veszteseiért is 40 éves egypárti uralom után (több tízezer háztartásnak közüzemi díj-támogatás, tanácsrendszerben leromlott, privatizált, társasházak támogatása, városrehabilitáció). Büszke vagyok arra, hogy leromlott állapotából felújítottuk a Rákóczi téri Vásárcsarnokot, a Fazekas Mihály Gimnáziumot, a Szabó Ervin Könyvtár központját és a sort hosszan-hosszan sorolhatnám. Most Józsefvárosban is egy 8 éves egypárti túlhatalmat kell megtörnünk közös munkával, s itt is a valóban demokratikus önkormányzás kialakítása a cél. Én egy emberarcú, emberekhez közeli önkormányzatot szeretnék, s ez nekem, aki itt lakom évtizedek óta és sokan ismernek sikerülhet. Ezzel új modellt kívánunk nyújtani az országnak.

7) Én nem vagyok, nem voltam országos pártpolitikus, nem vagyok pártkatona, de itt élek, tudom, hogyan kell(ene) a Fővárosi Közgyűlésben kiemelten képviselni Józsefváros, a józsefvárosiak érdekeit
Amennyiben a választók bizalmat szavaznak nekem, a Fővárosi Közgyűlésben is kiemelten kívánom képviselni Józsefváros érdekeit, ahogy ezt tettem korábban is másfél évtizeden keresztül. (Kiemelten gondolok itt a város-rehabilitációs projektek támogatására és a Józsefvárosban található fővárosi közterületek tisztaságának és rendjének a radikális javítására.)

8) Egyben igen fontosnak tartom az előttünk álló időszakban, hogy megvédjük Budapestet az egyre agresszívebb kormányzati beavatkozástól, ezzel egyben megvédjük sőt megújítsuk a demokratikus önkormányzati rendszert. Józsefvárosnak nagyon sok intézménye, iskolái, óvodái, bölcsödéi voltak, s a józsefvárosiak szeretik intézményeik, az én gyerekeim is idejártak… A július 8-i időközi választással a józsefvárosiak egyértelmű üzenetet küldhetnek a kormánynak, hogy elutasítják intézményeink további ostoba államosítását, elutasítják az ilyen szakmailag teljesen megalapozatlan terveket és törekvéseket.

9) Magam is itt élek évtizedek óta. Én korrekt és normális, az itt élő emberekhez méltó kampányra készülök, és arra készülök, hogy megválasztásom esetén a testület, az apparátus és az intézmények minden vezetőjével jól és ki-egyensúlyozottan együtt tudunk majd működni Józsefváros fejlesztése, jövője, az itt élők jobb élete érdekében.Minden választott képviselőnek és a majdani polgármesternek, de a volt polgármesternek is közös érdeke, hogy az itt élők élete javuljon, s ezért közösen megtegyünk mindent.

Polgármesterré választásomat követően elsősorban

 •  Józsefváros vagyongazdálkodását kívánom rendbe tenni (az üres lakások, üres üzlethelyiségek, üres telkek hasznosításával)
 • az adófizetők pénzének hatékonyabb felhasználását kívánom elérni (ál-közbeszerzési eljárások helyett teljesítmény-alapú versenyeztetés, részre-hajló szerződések helyett a jól teljesítés megkövetelésével), és
 •  szeretném elérni, hogy mindenki még jobban otthonának érezze ezt a várost:
  • kibővítjük a társasház-felújítási támogatási rendszert, hogy az eddiginél is több közösség, több fajta munkálatra vehesse igénybe
  • megkeressük az itt otthont teremteni kívánó fiatalok lakáshoz jutásának a racionális módját
  • megszüntetjük azt az áldatlan állapotot, hogy oly sokak még most is a közterületeken töltik éjszakáikat
  •  befejezzük az esztelen fakivágásokat, helyette több zöldfelületet hozunk létre
  • pártsemleges helyi sajtót kívánok kialakítani, hogy minden választó reálisan dönthessen majd 2019-ben
  • titkolódzás/elzárkózás helyett kinyitjuk tereinket és az információkat a közügyek iránt érdeklődő polgárok, civil szerveződések előtt – így jobb döntések is születhetnek, biztosítjuk számukra, hogy ellenőrizzék tevékenységünket, adóforintjaik hovafordítását
  • arrogancia helyett meghallgatjuk az itt élők véleményét, kívánságait

De mindezek szakmai és egyéb részleteiről az elkövetkező napokban szeretnék szólni.

Van egy mottóm, melyet most is tartok, így hangzik:

Mindenkinek legyen otthona!

És egy másik is, Solt Ottília barátomtól átvéve:

Méltóságot mindenkinek!

Köszönöm a figyelmüket!