“Azon fogok dolgozni, hogy az itt lakó emberek ki tudjanak állni magukért”

Márta élőben közvetített a márciusi józsefvárosi testületi ülésről, az ott elhangzottakra az alábbi jegyzetben reagál:

Nem nézhetem tovább tétlenül, ami Józsefvárosban történik

Nem nézhetem tovább tétlenül azt, ahogyan a józsefvárosi önkormányzat kirekesztő politikája szembemegy az igazság és emberség alapvető követelményeivel. Az utóbbi években százakat lakoltattak ki a szomszédaim közül és gyerekeket emeltek ki a családjukból szegénység vagy lakhatási problémák miatt. Sokaknak kényszerből kellett elhagyniuk azt a kerületet, ami évtizedekig az otthonuk volt. Mindeközben beruházások hada készül el közpénzből, amik vagy eleve használhatatlanok vagy az elhanyagoltság miatt gyorsan azzá válnak.

Ez a politika nemcsak igazságtalan, de azoknak a gyerekeknek a jövőjét is veszélyezteti, akik például a fiammal járnak együtt bölcsődébe. Aki elveszíti lakhatását, csak a zsúfolt és emberhez méltatlan tömegszállásokra és a szinte folyamatos hatósági zaklatásra számíthat. Józsefváros évekig nem tartott fenn saját családok átmeneti otthonát – ezt azon az áron pótolják, hogy bezárnak egy óvodát. Ugyanez a helyzet a drogrehabilitációval: abban a kerületben, ahol 3000 főre becsülik a kábítószer-használók körét, az önkormányzat nemcsak, hogy elűzte vagy bujkálásra kényszerítette az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezeteket, de csupán öt (!) ágyat képes finanszírozni egy kőbányai alapítványnál. Pedig az ártalomcsökkentés a környezetre nehezedő ártalmakat is csökkentené.

Józsefvárosban 1000 önkormányzati lakás üresen áll. Kocsis Máté polgármester szerint ezek csak kis vizes pincerészek, ilyen helyekre jó szívvel senkit sem szabad beköltöztetni. Ezzel szemben például csak a Magdolna utca 12-ben kilenc emeleti lakás áll üresen (lásd a csatolt képeket). Van olyan körgangos bérház a kerületben, ahol egyetlen lakó sem él! Évek óta az egész ház üresen áll.

Sára Botond alpolgármester azzal érvel, hogy csak az nem fizet a lakhatásáért, aki nem akar. Micsoda mélységes megvetése ez az itt élő embereknek? Tudja egyáltalán Sára Botond, mit jelent a nélkülözés? Én tudom. Olyan országban élünk, ahol a lakosság több mint harmada a létminimum alatt él. Sára Botond pedig egy olyan kerület alpolgármestere, ahol nemcsak a munkanélküliség kiemelkedően magas, de még az sem keres eleget a tisztességes megélhetéshez, aki nap, mint nap dolgozni jár.

A Józsefvárosi Önkormányzat politikája tudatosan megtévesztő, hiszen minduntalan az igazságosság látszatát próbálja kelteni. A helyi vezetők azt mondják, azért nem segítenek a hátralékos családok nagy részének, hogy takarékoskodjanak az adófizetők pénzével. A családok lakhatásának segítését nemcsak az emberség, de a gazdasági racionalitás is megköveteli: egy családból kiemelt gyermek állami nevelésének költsége évi 2 millió forint – ennyi pénzből az egész családja akár több éves lakhatását is lehetne fedezni.

A józsefvárosi képviselő-testület 2017. március 9-i testületi ülésén elfogadta az új, úgynevezett Bérlővédelmi programot, melynek egyik legfőbb eleme az adósságkezelés feltételeinek szigorítása. Korábban elfogadták már 2000 – sok esetben tarthatatlan állapotú – önkormányzati lakás privatizációját, és nemsokára megérkezik a lakbéremelés is. Noha dr. Erőss Gábor képviselő módosító javaslatokat terjesztett elő, a testület ezt még tárgyalásra sem méltatta. Egy 16 oldalas rendeletmódosítás vitájához csak 2 perces hozzászólásokat engedélyez a hatalmi önkény. Tarthatatlan, hogy így működjön az önkormányzat! Az önkormányzat már így is szinte csak a saját maga által alapított civil szervezetekkel hajlandó „konzultálni”, az uralkodó párttal minimálisan is kritikus választott képviselők elhallgattatása egyet jelent a helyi lakók jelentős részének figyelmen kívül hagyásával.

Kocsis Máté szerint az önkormányzati lakás bérlője csak teher, ami megnehezíti az ingatlanvagyon értékesítését: „4800 [józsefvárosi] lakásingatlanból, 3800 bérlővel terhelt.” Négy éve dolgozom evangélikus lelkészként Józsefvárosban és két éve vagyok a Közöd Civil Társaság elnöke. Önkormányzati képviselőjelöltségem előtt, alatt és megválasztásom után azon fogok dolgozni, hogy az itt lakó emberek ki tudjanak állni magukért. Nem a fejük felett vagy helyettük döntök, hanem velük együtt dolgozom. Szomszédaimmal együtt követelem a nekünk kijáró tiszteletet: mi nem teher vagyunk, hanem Józsefváros választópolgárai!

Románné Bolba Márta